Noord Brabant
30 augustus 2025 - Lage Mierde, Nederland
Esbeek 30 augustus 22°
We starten de dag lekker op ons gemak op. Bij de bakker, die op de camping komt lekkere bolletjes gekocht voor vanavond. Morgen komt ze weer en dan verse croissants, wat een luxe.
Na de koffie pakken we de fiets want ik had onderweg naar de camping iets gezien wat ik van dichtbij wilde bekijken.
We moesten daarvoor opnieuw naar het Landgoed de Utrecht.
Het landgoed is een prachtig gebied in de Brabantse Kempen. Het is begonnen als ontginnings project en is uitgegroeid in bos en natuurterrein maar ook akker en landbouw.
In het gebied is ook een golfbaan, natuurbegraafplaats, woonhuizen en boerderijen.
We hebben er eerder doorheen gefietst en hebben toen het gebied rond het Goor- en Flaesmeer met de Flaestoren gezien.
Nu fietsen we over het Landgoed en het Arnoldus Park met Arboretum en kunstobjecten. Het Arboretum is aangelegd in 1940 en na de oorlog afgemaakt. In de as van de tuin ligt een ovaalvormige vijver die door de droogte zo goed als droog staat. In het kleine beetje water wat er nog staat, staan waterlelies en zien we een kikker. We zitten er heerlijk.
Een bijzondere laan in het park is de laan met de imposante Sequoia's, ze zullen nog niet de omvang hebben als diegene in Amerika maar ze zien er indrukwekkend uit.
Door het park staan kunstobjecten die geplaatst zijn door de werkgroep; Vrienden van Andreas Schotel. Andreas Schotel (Rotterdam 1896 - 1984) was een graficus die een zomerhuisje had in Esbeek en inspiratie opdeed door het leven van de boeren en landarbeiders hier in Noord Brabant. Het park is zeker de moeite waard om het geheel te zien tijdens een wandeling van 10 kilometer.
Wij zijn met de fiets en komen eerst bij de Brandtoren van Esbeek.
Een brandtoren werd gebouwd als wachttoren om overzicht te hebben over het bosgebied en op tijd te kunnen waarschuwen als er brand is. De toren is 32 meter hoog en doet nu dienst als kantoor.
We fietsen weer een stukje verder en komen terecht in een kolonne legervoertuigen van hobbyisten die een puzzeltocht hebben en ook de 'Melkfabriek' aandoen. Andreas Schotel zag tijdens zijn periode in Esbeek dat de mechanisatie in het landschap en landbouw een steeds grotere impact kreeg. De 'Melkfabriek' , uitgebeeld als koe geeft dat mooi weer.
De koe is 15 m lang en 8 m hoog en is te beklimmen. Het kunstwerk is in 2018 gemaakt door 50 vrijwilligers en de kunstenaar Hannes Verhoeven in samenwerking met de werkgroep Vrienden van Andreas Schotel. Als laatste komen we aan bij 'Ontmoeting met de meester', een groot beeld van een schilderende Andreas Schotel. Vanaf de N269 is hij goed te zien en staat voor Huize Rustoord. Dit beeld zag ik toen we er met de caravan langs reden en dat ik toen dacht...daar moet ik meer van weten 😄
We zijn in de vroege middag weer terug op de camping en zijn verder lekker lui...het is F1 weekend 🏎 😀

Ik ben vergeten te vragen of jullie te volgen zijn.
We zijn aangekomen in Well.
We staan inmiddels op de mooie Camping de Peelfluiter bij Ospel!