Maria Hoop
9 september 2024 - Maria Hoop, Nederland
Maria Hoop 31 augustus
We treffen het enorm met het weer en daarom pakken we opnieuw de fiets. Nu een tochtje over de grens. We fietsen al snel door bos en langs weilanden en komen aan in Spaanshuisken, een buurtschap met 15 huishoudens dat valt onder Koningsbosch en Koningsbosch valt weer onder de gemeente Echt-Susteren. Het is op zo'n 7 kilometer van de camping en fietsen Duitsland in. Bij de historische molen van Breberen parkeren we de fiets en nemen plaats op het terras voor de lunch, we bestellen en willen betalen met de pin maar dat lukt niet... ze doen niet aan pin. Het internet is niet stabiel in dit gebied dus vandaar alleen contanten. Een beetje gedoe maar hebben kunnen betalen via een bankverzoek. Nog even een rondje om de molen en dan verder via Waldfeucht weer Nederland in. Soms was het even zoeken want de routepaaltjes stonden hier en daar wat verdekt opgesteld maar het was een heerlijk tochtje van 34 kilometer. We fietsen hier wat minder kilometers omdat het door de heuveltjes toch ietsje harder werken is zonder accu (voor Koos dan ;) )
Maria Hoop 1 september
Het is de eerste zondag van de maand en tevens de laatste gelegenheid om de kapel bunker bij Abdij Lilbosch te bezoeken. Het is 32 graden dus even een tijdje ondergronds is wel lekker. Een kort stukje geschiedenis; tijdens de 2de wereld oorlog werd er door de Engelsen veel over dit gebied gevlogen om bommen af te werpen boven het Ruhrgebied wat hier niet ver vandaan is. Helaas stortte er ook wel eens een vliegtuig neer, zo ook hier in het weiland bij de Abdij Lilbosch. Ieder jaar, eind september worden de omgekomen bemanningsleden herdacht met sprekers en kranslegging. Het gaat mij wat te ver om helemaal uit te zoeken om wat voor vliegtuigen het ging en of er militairen omgekomen zijn of juist opgepakt werden. Maar bij deze crash zijn 2 bemanningsleden omgekomen, 1 ontsnapt, 1 gevangen genomen en tot op de dag van vandaag worden er nog 4 vermist. Er staan hier in de omgeving veel monumentjes om te gedenken. De Abdij Lilbosch en het naastgelegen Sint Bernarduscollege werden in september 1942 in beslag genomen door de Duitsers. De Duitse monniken werden ingelijfd in het leger, de andere monniken verbannen en de kinderen van het Sint Bernardus College naar huis gestuurd. De abdij werd ingenomen door het Duitse leger en het college door de kinderen van Duitse militairen en van NSB-ers. Toen het een beetje te heet onder de voeten werd, werd er een bunker gebouwd om de kinderen te beschermen. Er was plaats voor 200 kinderen, slapen, douchen en een kapelletje. Het waren voornamelijk gangen want de kinderen zouden er alleen heen gaan bij bombardementen dus was het geen uitgebreide schuilplaats. Van het college is niets meer dan 1 pilaar over en de Abdij is weer van de monniken die het weer helemaal opgebouwd hebben. Het verhaal was interessanter dan de rondleiding in de bunker, daar hadden we wat meer van verwacht. Er werd een film vertoond van neergestorte vliegtuigen en verteld wat er met de bemanning is gebeurd en om welk type vliegtuig het ging. Het wordt gerund door vrijwilligers en die steken er hun hele ziel en zaligheid in en dat waarderen we ook wel maar het was te langdradig. Gelukkig vond degene die de rondleiding deed dat ook een beetje en vertelde dat de stichting waar hij bij werkt het allemaal nog moesten finetunen. Verder hadden ze een vitrine met wat brok stukken van vliegtuigen en een gang met een bed en een bankje ter illustratie. De geschiedenis van het hele verhaal was erg interessant in ieder geval.
Thorn 2 september
We pakken de auto naar Thorn, het witte stadje. Thorn is een erg oud stadje en de geschiedenis gaat helemaal terug naar het laatste kwart van de tiende eeuw en wordt gesticht door edellieden. In 1ste instantie als abdij voor Benedictinessen. Met de komst van de Fransen in 1794 kwam er een einde aan het vorstendom en de Abdij van Thorn. De hoge adel ging op de vlucht en de gebouwen door de Franse bezetters verbeurd verklaard of afgebroken behalve de abdijkerk, die bleef gespaard. Gelukkig is er nog meer bespaard gebleven en blijft het een leuk stadje om te bezoeken. We wandelen nog naar de Kapel onder de Linden en op de terug weg hebben we zin in een ijsje maar helaas is alles dicht. We lopen de Lidl binnen maar die hebben eigenlijk alleen maar groot verpakkingen en héél soms kleine bakjes ijs voor 1 persoon. Zo'n lekker bakje ijs met aardbei en chocola gaat er wel in maar de vraag was even hoe gaan we dit doen.... Gezocht naar lepeltjes maar niet gevonden dan maar knijpers, door onze reis door Afrika zijn we ietsje innovatiever geworden :) De helften van elkaar gehaald en zo hadden we allebei een 'lepeltje'! Misschien vraag je je net als wij af waarom de huizen wit zijn in Thorn. De Fransen voerden een belasting in op basis van de omvang van de ramen. Meer ramen in het huis betekende een hogere belasting. De arme bevolking metselde de ramen dicht om de belastingaanslag te beperken en om de armoede te verbergen werden de huizen wit gekalkt.
Roermond 3 september
Het is een wat mindere dag en besluiten naar Roermond te gaan. Ik had gelezen over een rondvaart door het Maasgebied en dat leek me wel wat, helaas wat was dat teleurstellend. Roermond heeft een leuk stukje kade en dan vaar je het buiten gebied in en dat stelt dus niet veel voor, veel jachthavens en een vakantiedorp met drijvende huizen! Na 70 minuten legden we weer aan aan de kade en hebben eerst maar even koffie gedronken. De teleurstelling weg drinken ;) Roermond heeft een oude kern en is een Bisdom met de grote Christoffelkathedraal die we bezocht hebben. Aan de Markt staat het stadhuis met een carillon dat ieder uur draait en de verschillende beelden dan te zien zijn. Tijd geleden dat we zo iets gezien hadden. Roermond staat bekend om het winkelen en dan speciaal de outlet. Wij hebben ook wat gewinkeld maar gewoon in de stad. Het is geen grote stad maar we een hele gezellige.
Maria Hoop 4 september
Vandaag niet veel gedaan, beetje opgeruimd, gewassen en wat foto's gemaakt van de alpaca's die hier op de boerderij rondlopen, we staan op een alpacafarm. s 'Middags heb ik een rondje gefietst rond de abdij Lilbosch. Het is nog steeds een werkend 'bedrijf' als je dat zo mag noemen. In het weiland lopen de bekende Livar varkens, het vlees wordt aan omliggende restaurants verkocht en ligt ook te koop in de Abdijwinkel. Het is allemaal ommuurd dus van de abdij is niet veel te zien. Nog even een rondje door de tuin en dan op de fiets terug naar de camping.
Maria Hoop 5 september
Het wordt vandaag opnieuw warm, zo'n 27 graden maar trekken evengoed de wandelschoenen aan en doen een wandeling om de camping, goed de nummers volgen dan kan het niet mis gaan, heerlijk door het bos en het laatste stuk is bij de weilanden waar flink gesproeid wordt. 11 kilometer gewandeld dus dat koude biertje gaat er wel in. Vanmiddag hebben we er een andere luifel aangezet omdat we de grotere al willen opruimen nu het droog is want maandag zit het er op en morgen schijnt het te gaan regenen.
Hoensbroek 6 september
Een miezerige dag dus een mooie gelegenheid om Kasteel Hoensbroek te bezoeken. Het mooiste kasteel van Nederland wordt er gezegd. We laten de geschiedenis aan ons voorbij gaan door de verschillende kamers te bekijken, we zijn er een tijdje zoet. Het is een aanrader om heen te gaan en het is inderdaad een mooi kasteel met torens, geheime kamertjes, smalle gangen en statige kamers. Het is allemaal niet zo uitbundig als paleis t Loo. Een kasteel is ook in eerste instantie een militair bouwwerk met minimale bewoning en een paleis is echt een huis waar vooral Koninklijke families woonden.
7 september Maria Hoop
Een mooie dag om eens achter boomkikkers aan te gaan. Koos gaat een stukje fietsen en belandt in België. We zitten in het smalste stukje van Nederland en dan zit je 5 kilometer van België en 7 kilometer van Duitsland dus kun je alle kanten op. Hij heeft 54 kilometer gefietst en had het ook wel even gehad 🥵😃 Ik heb de boomkikkers gevonden en dat was best moeilijk want ze zijn zo verschrikkelijk klein. Ze worden niet groter dan 5 cm en degene die ik gevonden heb waren nog jong en niet groter dan 2 centimeter. De boomkikker is een beschermd diersoort en daarom worden de plekken waar ze zitten niet bekend gemaakt maar soms kom je wat te weet als je maar goed zoekt op internet. Én als je weet waar je moet zoeken..
Maria Hoop 8 september
Een mooie dag om verder op te ruimen en nog even tanken in België want dat loont de moeite €1,58! s 'Avonds lekker gegeten bij Echt Genieten in Echt.
Alkmaar 9 september
We zijn weer thuis na ruim 3 weken Nederland. Met dit weer hoef je niet ver want we hebben het ontzettend getroffen en naar ons zin gehad. Zo af en toe een bui maar dan het meest in de avond of nacht. Er zat 1 echt slechte dag tussen en zijn toen naar Kasteel Hoensbroek geweest.
Dit keer niet zo vaak geblogd, het was gewoon te warm of kwam het er niet van omdat we de avonden lang buiten zaten maar allemaal weer bedankt voor jullie reacties, dat blijft altijd leuk. Tot een volgende keer.
Jacqueline:10 september 2024👍👋
Bert:10 september 2024Mooie verhalen over de historie van de plaatsen en steden die jullie hebben aangedaan. Wij kijken NL / DE. En zijn een paar dagen in Gelderland.
Christiene:10 september 2024Dank je wel en veel plezier in Gelderland 😘