Olst, Overijssel
Olst 24 mei
Het is een beetje druilerig weer maar wassen toch maar wat dingetjes uit. Er is een centrifuge op de camping en dat kun je met dit weer beter hebben dan een wasmachine. We staan op een camping aan de Uiterwaarden van de IJssel vlakbij Deventer en is tevens een schapenboerderij.
Het is weer een hele andere omgeving. We horen dan ook andere vogelgeluiden, een beetje meer weidevogels dan bosvogeltjes. We gaan vanmiddag even op bezoek bij de mevrouw waar Koos jarenlang vrijwilligerswerk voor deed. Ze was eind vorig jaar gevallen en had haar bovenarm gebroken. Haar dochter woont in Deventer en gelukkig kon ze hier snel terecht in het verpleeghuis en is zij verhuisd van Alkmaar naar Deventer. Bij de bakker halen we wat lekkers voor bij de koffie. Ze wist van niks dus was de verrassing des te groter toen we ineens voor haar neus stonden. Nadat we nog een paar boodschappen hadden gedaan zitten we weer warmpjes in de caravan. Het zijn van die dagen dat we per dag bekijken hoe die gaat lopen.
Olst 25 mei
Een hoop getik vannacht en vanmorgen op de caravan maar echt koud is het niet. We ontbijten op z'n zondags met een eitje, croissants en jus d' Orange. Na de koffie rijden we naar Gorsel en bezoeken museum MORE. De eigenaar van het museum kocht de voormalige Scheringa-collectie in 2012 en binnen drie jaar bouwde hij Museum MORE (museum voor moderne realisme) om de collectie in onder te brengen.
We zijn op tijd en daarom is het nog niet zo druk. In een soort kartonnen theatertje, donker en waar je maar met 4 personen in kon, had de kunstenares poppenhuiskamers van karton gemaakt, ik vond het knap gedaan. Af en toe komt het zonnetje erbij waardoor het licht in de ruimtes ook weer verandert. Een mooie expositie 'Reality Check' en werk van Erik Matthijssen dat erg kleurrijk is.
Even later zitten we te onthaasten bij een voorstelling waarbij de maker uit zijn raam het leven aan de Houtmankade in Amsterdam filmt, heerlijk mensen kijken vanuit zijn huis op 3 hoog! Na ruim 2,5 uur gaan we weer naar de camping. Tussen de buien door is het heerlijk buiten.
Koos heeft het de rest van de middag druk met de Formule 1 en de laatste voetbal wedstrijd van het seizoen.
Morgen weer een nieuwe dag.
Olst 26 mei
Na een rustige opstart van de dag pakken we de fiets voor een route rondom Olst en de camping. Onderweg komen we langs Havezate Groot Hoenlo, hier heeft Harry Mulisch een paar jaar gewoond en in het boek ' De ontdekking van de hemel' beschrijft hij Groot Hoenlo alleen noemt hij het dan Groot Rechteren.
Bij Havezate De Haere zetten we de fiets op slot en wandelen de IJssellinie route. De IJssellinie is ivm de Koude Oorlog gebouwd en moest van 1950 tot 1968 ervoor zorgen dat een onverhoopte opmars van het Rode Leger zou worden vertraagd. In het diepste geheim werden er verdedigingswerken gebouwd; stuwen, sluizen, uitlaatwerken, commandobunker, noodhospitaal en afweergeschut.
Tijdens de wandeling kom je dat allemaal tegen en op sommige dagen in het jaar kun je de wandeling onder leiding van een gids maken en zijn er ook bunkers open voor bezichtiging. Je loopt door het bos en langs een weilandje waar Lakenvelders staan. 16 Kilometer gefietst en na 8 km gewandeld te hebben zitten we lekker buiten en genieten we van het zonnetje en wat lekkernijen voor bij de borrel. Het was vandaag tot nu toe de meest stabiele dag, het blijft namelijk op een enkel buitje droog 😉
Olst 27 mei
Een dag vol buien en sommige zijn stevig dat er niet meer ondernomen wordt dan boodschappen doen in Diepenveen. De rest van de dag wordt gevuld met een spelletje, lezen en luieren.
Als ik ga koken loopt er een fazant voorbij en als hij me ziet loopt hij ietsjes harder voorbij 😄
Geen fazant vandaag maar een shoarma schotel á la improvisatie.
We hebben hier 6 ampère stroom, iets wat je niet heel veel meer tegen komt en omdat ik op inductie kook is het even opletten en logistiek aanpassen 😉 Ik kook nu op 1 plaatje ipv op 2. Dat lukt me aardig en vind het ook wel weer eens leuk, beetje back to basic. Ik probeer ook iets anders te maken dan rijst of pasta en dat lukt goed al zeg ik het zelf 🙂
Olst 28 mei
Wat een regen en wind vannacht, sjonge jonge, de caravan stijgt nog net niet op...
Als het opklaart en er geen buien meer in het vooruitzicht zijn trekken we de wandelschoenen aan. Met een omweg richting de IJssel naar de waterbuffelboerderij in Diepenveen. Hij is open en kunnen de stal bekijken waar eigenlijk maar 1 koe in ligt die net bevallen is. In een bench liggen de wat oudere kalveren heerlijk tegen elkaar aan en de rest loopt buiten. Er is ook een winkeltje bij met buffelproducten en ook allerlei bio-sappen en eieren. Met een speciale app kun je de Pantry openen en kun je de winkel binnen. Dit is een landelijke app die je voor verschillende Pantry's kan gebruiken. We kopen er een buffelijsje, Koos neemt de vanille en ik de karamel salted, héérlijk was het.
Het is een mooie wandeling langs de Uiterwaarden, weide en door het bos. Na 6,5 km zitten we in het zonnetje voor de caravan. Chips, tuc koekjes en een koud biertje. Vandaag staat Texaanse drumsticks met een zelf gemaakte maaltijd salade op het menu. We kunnen nog lekker lang buiten zijn.
Olst 29 mei
We hebben besloten om morgen huiswaarts te gaan. Het weer wordt wel wat beter maar er zijn wat afspraken volgende week. Het miezert nu een beetje als we voor koffie worden uitgenodigd door de dochter van de mevrouw waar Koos vrijwilligerswerk voor deed en als we 's middags terug zijn en het droog wordt ruimen we al een beetje op. Na de pannenkoeken vanavond blijft het lang lekker buiten en besluiten de luifel er ook vast af te halen. De temperatuur blijft vanavond aangenaam en is het heerlijk relaxen.
De caravan wordt thuis gepoetst en dan kan hij weer even de stalling in. We kunnen als het lekker weer is en wanneer we er zin in hebben er weer op uit te gaan 😀 De caravan is zo weer gepakt..

Leuke verhalen weer en prachtig museum en je fotos natuurlijk 👍die stern boven het water